رفتن به نوشته‌ها

ادامه روند تضعيف خانواده در ايران

دكتر ساروخاني افزوده است: نقش زن در خانواده هاي دور زي بسيار مهم و حياتي است و او بايد هم به عنوان پدر و هم در قالب مادر ايفاي نقش نمايد و مديريت هاي چندگانه اي را بر عهده داشته باشد و اين موضوع براي زن و مرد تبعات منفي در بر دارد .

وي با ارائه تعريفي از مفهوم خانواده در قالب جايگاهي كه افراد درآن شكوفا شده و احساسات و عواطف انساني مبادله مي شود خاطر نشان كرد: بر اساس تحقيقات علمي كه در برخي از مناطق كشور از جمله كرمان و تهران انجام گرفته، متاسفانه در شماري از خانواده هاي ايراني، فضاي عاطفي در حال كاهش است و سرد شدن ارتباطات انساني محيط خانوا ده به رخداد طلاق ذهني و عاطفي منجر شده است و اين دسته از خانواده ها ظاهرا هيچ مشكلي ندارند و در سرشماري به حساب مي آيند درصورتيكه اعضاي خانواده با نوعي اجبار در كنار هم زندگي مي كنند و به خانواده هاي اضطراري معروف هستند .


ساروخاني يادآور شد : در ايران مسئولان براي جلوگيري از گسترش طلاق فعاليت هاي زيادي انجام داده اند و قوانين طلاق را دست وپاگير و سخت كرده اند كه در جاي خود حق داشته اند اما در اين ميان بايد توجه كرد كه بستن در خروجي خانواده وطلاق به تنهايي چاره ساز نيست و خانواده بايد يك واقعيت كيفي باشد و به شكل محملي براي شكوفايي افراد متبلور شود .

استاد علوم اجتماعي دانشگاه تهران در ادامه اظهار داشت: متاسفانه ايران هم اينك در حال تجربه كردن خانواده هاي فصلي است كه در اين گونه خانواده ها مرد به دليل مقتضيات شغلي تنها در برخي از فصول سال مي تواند در كنار خانواده باشد و در ديگر ايام به دور از خانواده است كه دريانوردان از جمله اين افراد هستند .

وي اضافه كرد: زنان در خانواده هاي فصلي با دشواريهاي بسياري مواجه هستند زيرا مرد از يك طرف هست و از يك طرف نيست، از يك سو بايد ديدگاه هاي او را در تصميمگيري ها در نظر گرفت و از سوي ديگر بايد بدون او خانواده را اداره كرد و در اين شرايط زن، دچار ابهام در نقش و مسئوليت هاي چندگانه مي شود .

ساروخاني با ابراز نگراني از پيدايش خانواده هاي “تفرديافته” در كشور اظهار داشت: در اين نوع خانواده ها هر يك از اعضا يك كليد از آپارتمان و يك كليد از اتاقش دارد و هر كس براي خودش زندگي مي كند و در اين خانواده هاي اتميزه، سرمايه انساني، حمايتها و انسجام جمعي رو به كاهش است .

وي خانواده “برتري يافته” را خانواده اي ايده آل معرفي كرد و گفت: در اين خانواده ها همه اعضا با هم زندگي و تفاهم مي كنند و در كنار هم به حل و فصل مسائل و مشكلات اقدام مي نمايند .

اين جامعه شناس در بخش ديگري از سخنانش به ارزيابي خصوصيات جديد خانواده هاي ايراني پرداخت و تاكيد كرد: اشتغال و مهاجرت دسته جمعي زنان از خانواده كه اخيرا در جامعه ايران به وقوع پيوسته تبعات مثبت و منفي زيادي داشته كه مالكيت زن بر درآمد و دارايي خود از محاسن آن به شمار مي آيد، اما در كنار آن پديده اي به نام “عدم تقارن” به چشم مي خورد و اين سوال مطرح است كه تسخير فضاهاي اجتماعي توسط زنان با خود حركت متقارن مرد به سوي محيط خانه را تا چه اندازه به همراه داشته است .

وي تصريح كرد : در راه اشتغال زنان ايراني سه چالش بزرگ مشاهده مي شود كه فرسايش زودرس زن يكي از آنهاست، چرا كه او بايد پس از كار طاقت فرساي بيرون، حجم زيادي از كارهاي منزل را انجام دهد كه اغلب به سندرم تاخير در انجام امور منزل و تعجيل مي انجامد و اين موضوع، خود موجب ايجاد سندرم از خودبيگانگي در زن مي شود .

ساروخاني در پايان نتيجه گيري كرد: با توجه به تغيير نقش اعضا در خانواده، بايد با درك جديدي از تغييرات به وجود آمده، به ارائه تعريفي نو از مفهوم خانواده ايراني در هزاره سوه دست زد .

همايش چالشهاي حقوق زن و خانواده در جامعه ايران به همت معاونت فرهنگي دانشگاه آزاد تهران شمال به مدت يك روز در محل دانشكده مديريت و علوم اجتماعي اين دانشگاه برگزار شد .

جمعي از استادان، دانشجويان و پژوهشگران حوزه علوم اجتماعي و جامعه شناسي در اين همايش علمي حضور داشتند و در كنار ارائه مقالات علمي به بحث و تبادل نظر پيرامون تبيين نظام خانواده در اسلام ، چالشهاي حقوق زنان دراحكام فقهي خانواده، تعامل مسئوليت هاي زنان در خانواده و جامعه و خانواده در جامعه ايران و تقابل سنت و مدرنيسم پرداختند .

بر اساس تحقيقات علمي كه در برخي از مناطق كشور از جمله كرمان و تهران انجام گرفته، در شماري از خانواده هاي ايراني ، سرد شدن فضاي عاطفي محيط خانواده به مشکلات ذهني و عاطفي منجر شده است .

به گزارش ایونا ، دكتر “باقر ساروخاني”، از پیشکسوتان جامعه شناسی ‏ایران در مراسم گشايش “همايش چالشهاي حقوق زن و خانواده در جامعه ايران” افزود : در حال حاضر، خانواده در ايران با تغييرات جديدي روبروست كه پيدايش خانواده هاي دور زي يكي از چالشهاي حاد آن به شمار مي آيد .

وي در توضيح خانواده “دورزي” گفت: در اين خانواده ها مرد و زن حالات عاطفي دارند اما نمي توانند با هم زندگي كنند و مردان اغلب اين خانواده ها در تهران و شهرهاي بزرگ مشغول به كارند ولي به دليل سنگيني اجاره مسكن و تعداد زياد فرزندان و ديگر مشكلات اقتصادي، نمي توانند زن و فرزندانشان را همراه خود بياورند و خود نيز ناچار به ماندن در تهران و ساير كلانشهرها هستند .

منتشر شده در اخبار حقوقی خانوادهاخبار خانوادهاخبار خواندنی خانواده

اولین باشید که نظر می دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *