رفتن به نوشته‌ها

برابری دیه زن و مرد(طرح نمایندگان اصولگرای مجلس)

جامعه زینب دارای هشت نماینده زن در مجلس است که همگی عضو جناح اصولگرای این مجلسند. بشنويدگزارش رادیویی ماریا سرسالاری از طرح برابری دیه زن و مرد – جام جهان نما تشکلهایی که این نامه را امضاکرده اند عبارتند از: جمعیت زنان مسلمان نواندیش، جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان، کمیسیون زنان جبهه مشارکت ایران اسلامی، کمیته امور زنان خانه احزاب ایران، جامعه زنان انقلاب اسلامی، انجمن روزنامه نگاران زنان ایران (رزا)، انجمن زنان پژوهشگر علوم اسلامی، جامعه اسلامی زنان و زنان فعال در احزاب اصلاح طلب. انتشار این نامه پس از سخنرانی آیت الله خامنه ای، صورت گرفته که طی آن، وی تلویحاً به امکان تغییر برخی قوانین مربوط به زنان که ریشه شرعی دارند اشاره کرده است. آیت الله خامنه ای چهارشنبه گذشته طی سخنرانی برای جمعی از زنان گفته بود: “برخی مسائلی که در فقه در باب احکام زنان وجود دارد سخن آخر نیست بلکه ممکن است با تحقیقِ فقیهان ماهر و مسلط بر مبانی و متد فقاهت، نکات جدیدی استنباط شود”. نابرابری دیه زن و مرد در شرع اسلام بر اساس آیه 178 سوره بقره در قرآن، کتاب آسمانی مسلمانان تعیین شده است: “يا ايها الذين الذين امنوا كتب عليكم القصاص فی ا لقتلى الحر بالحر و العبد بالعبد و الانثى بالانثى” مریم بهروزی، دبیرکل جامعه زینب، سخنان آیت الله خامنه ای را برای اصلاح برخی قوانین مربوط به زنان راهگشا دانسته و گفته: “مقام معظم رهبری با این سخنان خود سفره‌ تنعمی برای تلاش بیشتر جهت استیفای حقوق زنان باز و راه را برای تلاشهایی که در این ارتباط صورت می‌ گیرد، هموار کرده ‌اند، ما خداوند را شاکریم که رهبر جهان اسلام را فردی مدبر، هوشمند و فقیهی عادل قرار داده‌ اند”. بلندپایه ترین مقام جمهوری اسلامی که علناً حمایت خود را از برابری دیه زن و مرد اعلام کرده، اکبر هاشمی رفسنجانی است که موضعگیری او به عنوان محرک اخیری در جدی کردن تلاش جهت برابری دیه زن و مرد به شمار می رود. آقای هاشمی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام است که می تواند در صورتی که شورای نگهبان مصوبه مجلس در برابری دیه زن و مرد را خلاف شرع بداند و از تأیید آن خودداری بورزد، این مصوبه را قانونی کند. با این حال هنوز در مجلس رسماً طرحی برای برابرسازی دیه مرد و زن در دستور کار قرار نگرفته است. نابرابری دیه زن و مرد در شرع اسلام بر اساس آیه 178 سوره بقره در قرآن، کتاب آسمانی مسلمانان تعیین شده است: “يا ايها الذين الذين امنوا كتب عليكم القصاص فی ا لقتلى الحر بالحر و العبد بالعبد و الانثى بالانثى”. این آیه صراحت دارد که برای کشتن زن، فقط زن را می توان قصاص (اعدام) کرد و مرد برای کشتن زن نباید قصاص شود. شرع اسلام این امکان را داده که به جای قصاص قاتل، از وی خونبها دریافت شود اما فقهای مسلمان با استناد به همین آیه که بر نابرابری زن و مرد در قصاص صراحت دارد و همچنین با اتکا به برخی روایات و روشی که پیامبر اسلام در این زمینه داشته (سنت) خونبهایی که برای قتل زن باید پرداخته شود را نابرابر با مرد و به اندازه نیمی از آن تعیین کرده اند. با اینکه آیت الله خامنه ای اظهاراتی کرده که فعالان زن آن را حاکی از امکان تجدیدنظر در این حکم شرعی تلقی کرده اند با این حال، اغلب اظهارنظرهایی که در این زمینه شده، حکایت از این دارد که موافقت مراجع مذهبی با تغییر در این حکم شرعی، بعید به نظر می رسد.

در حالی که تشکلهای اصلاح طلب فعال در زمینه حقوق زنان سالهاست برای برابرسازی دیه (خونبها) و حق ارث زنان با مردان تلاش می کنند، برخی تشکلهای زنان که به جناح محافظه کار منسوبند نیز شرکت خود را در چنین تلاشی اعلام کرده اند و این احتمال مطرح شده که رهبر ایران نیز موضع موافقی با آنان در این زمینه داشته باشد.

مریم بهروزی، نماینده مجلس شورای اسلامی و دبیرکل جامعه زینب در گفتگو با خبرگزاری دانشجویان ایران از تدوین طرحی برای اصلاح قوانین مربوط به دیه زنان و حق آنان از ارث همسر خبر داده است.يک روز پیشتر، شماری از تشکلهای اصلاح طلب زنان در نامه ‌ای سرگشاده به نمایندگان مجلس خواهان پابان دادن به نابرابری دیه زن و مرد شده بودند.

منتشر شده در حقوق زنان

اولین باشید که نظر می دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *