رفتن به نوشته‌ها

بیش از ۲۳ هزار نفر اچ‌ای‌وی مثبت و مبتلا به ایدز در ایران شناسایی شده‌اند

بر اساس اطلاعات سازمان زندان های ایران، “میزان شیوع ایدز در زندان های این کشور از ۳ و ۶ دهم درصد در سال ۲۰۰۴ به یک و ۴ دهم درصد در سال ۲۰۱۰ کاهش یافته است.”

به گفته مرضیه فرنیا، مدیرکل بهداشت و درمان سازمان زندان‌ها، هر سال از ۲۰ هزار زندانی، به خصوص زندانیانی که سابقه رفتار پر خطر داشته اند، به صورت تصادفی تست گرفته می شود تا افرادی که اچ‌آی‌وی مثبت شده‌اند شناسایی شوند.

پس از مدتی مسئولان وزارت بهداشت اعلام کردند که ابتلا به ایدز در ایران وارد فاز جدیدی شده و آن هم انتقال از طریق ارتباط جنسی است.

بر اساس آمار منتشر شده در سال ۱۳۸۹، ابتلا به ایدز از طریق اعتیاد تزریقی ۱.۶۶ درصد، برقراری روابط جنسی ۷.۰۲ درصد و انتقال از مادر به کودک ۷.۲ درصد است.

به اعتقاد کارشناسان از عمده‌ترین دلایل بروز چنین موجی، عدم خدمات رسانی مناسب به زنان روسپی در ایران است، ضمن اینکه برخی از این زنان از ترس زندانی شدن، خود را برای آزمایش معرفی نمی کنند.

همچنین مشکلات در روابط جنسی میان زنان و مردان متاهل از دلایلی است که زنان و مردان ممکن است به روابط خارج از حوزه زناشویی روی ‌آورند و خود و همسرشان را در معرض خطر قرار دهند.

روابط پسران و دختران مجرد نیز از دیگر موارد نگرانی است. به همین دلیل یکی از راهکارها، استفاده از کاندوم و آموزش جوانان یا ترغیب آنها به دوری کردن از روابط جنسی قبل از ازدواج عنوان شده است.

به همین منظور، در اواخر دهه ۷۰ شمسی وزارت بهداشت و سازمان زندان‌ها در ایران با تغییر نگاه تصمیم به عرضه کاندوم به شکل واضح‌تری گرفتند. از جمله در داروخانه‌ها کاندوم ها به شکلی در اختیار افراد قرار گرفت که نیازی به بیان درخواست برای آن وجود نداشته باشد. همچنین در بعضی از سازمان‌های غیر دولتی و بیمارستان‌ها نظیر بیمارستان امام خمینی در بخش عفونی کاندوم به شکل رایگان در اختیار مراجعه کنندگان قرار گرفت.

ایران در زمان اجرای برنامه‌های مبارزه با ایدز توانست به عنوان اولین کشور منطقه که تمامی خدمات پیشگیری، مراقبت و درمان مبتلایان به ایدز و افراد اچ‌آی‌وی مثبت در آن رایگان ارائه می‌شود، شناخته شود؛ اما از سال گذشته تمام مراحل درمان این افراد پولی شده است.

عباس صداقت، رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت در سال گذشته اعلام کرد که “حدود ۱۷ هزار تومان از هر فرد دریافت می‌شود” و این مصوبه در کمیته حمایت اجتماعی اچ آی وی که متولی آن وزارت رفاه سابق بود، تصویب و ابلاغ شده است. طبق این طرح، کمیته امداد و بیمه خدمات درمانی مسئولیت پوشش این بیمه را به عهده دارند اما کمیته‌ امداد کمبود بودجه را بهانه کرده است و بیمه خدمات درمانی هم حق بیمه نسبت به میزان پیش‌بینی شده را افزایش داده است.

آقای صداقت همچنین خبر داده بود که از مجلس تقاضا کرده تا مسئله را پیگیری کند و در صورت امکان در بودجه سال ۹۱ این موضوع اصلاح شود، اما با گذشت سه ماه از آغاز سال خورشیدی، گزارشی در خصوص اصلاح این بودجه ارائه نشده است.

بی بی سی فارسی

تزریق مواد مخدر با استفاده از سرنگ مشترک، رابطه جنسی، دریافت خون و فرآورده‌های خونی آلوده و انتقال از مادر به فرزند از مهم ترین راه های ابتلا به این بیماری در ایران است.

اولین مورد شناخته شده ابتلا به ایدز مربوط به پرونده خون‌های آلوده بود. ایران مقادیری خون آلوده از فرانسه وارد کرد و پرونده خون‌های آلوده که برای بیماران هموفیلی باز شده بود هنوز در کش و قوس است.

اما موج دوم ابتلا به ایدز به اعتقاد کارشناسان در ایران از طریق استفاده از سرنگ‌های آلوده در زندان شکل گرفت. بسیاری از مصرف کنندگان مواد مخدر که به زندان محکوم می شدند از یک سرنگ برای تزریق استفاده می کردند.

به همین دلیل وزارت بهداشت به همراه سازمان زندان‌ها برنامه‌هایی را برای مقابله و پیشگیری از شیوع اچ‌ای‌وی در زندان‌ها به اجرا گذاشتند.

"ایدز

منتشر شده در آمار و گزارشاخبار

اولین باشید که نظر می دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *